Reiki oorsprong

Traditie

Word juist vandaag niet boos
Maak je juist vandaag geen zorgen
Eer je ouders en oudere mensen
Verdien je geld op eerlijke wijze
Wees dankbaar voor al het levende om je heen


Het hogere doel achter de principes? Ze lijken simpel. Maar is dat wel zo simpel dan, voor een dag niet boos worden? Als iemand je dwarszit, dan raak je al snel even geïrriteerd. Je geen zorgen maken voor een dag? Wie piekert er nu niet tussendoor even over geld, over de relatie met je man of vrouw, over het spijbelen van een kind? Het eren van oudere mensen ontglipt ons ook vaak. Geërgerd zijn over het trage begrip van oudere mensen, hun eeuwige gezeur over het lawaai van de buren en die jeugd van tegenwoordig. Je geld verdienen op eerlijke wijze, dat betekent voor mij een houding van goed doorwerken. Niet iemand anders willen zijn tegenover mijn collega’s, klanten goed behandelen, of met wie je ook werkt. En als laatste respect hebben voor alles wat leeft. En dat kan ons milieu wel gebruiken. Dankbaarheid voor alles wat wij gebruiken, dus wat wij eten, maar ook dragen en wat we in en om het huis hebben. In onze consumptiemaatschappij nemen wij zo makkelijk, maar als we eerbied hebben geven we daarvoor ook wat terug. Want gedachten zijn energie, en met dankbare gedachten geven we dus energie aan de aarde terug.

 

Usui heeft deze principes bedacht. Hij is ook degene die reiki herontdekte. Deze Japanner uit Kyoto zocht een manier om mensen te kunnen helpen. Na een lange zoektocht kwam hij informatie tegen over een geneeswijze die gebruik maakte van symbolen en energie. Maar met de informatie kon hij niets. Als laatste poging ging hij mediteren op de heilige berg Kurayama. Hij verzamelde 21 steentjes en elke dag gooide hij er 1 weg. Aanvankelijk gebeurde er niets totdat de 21e dag aanbrak. Usui kreeg een visioen. Hij zag duidelijk symbolen voor zich. Hij stond op en voelde zich heerlijk en fit, ondanks dat hij 21 dagen niet gegeten had. Vanaf dat moment kon hij genezende energie doorgeven, reiki: rei, voor universeel, en ki voor levenskracht. In het begin dacht Usui ook dat hij mensen zo op een makkelijke manier een beter leven kon geven. Hij begon zwervers behandelingen te geven, gewoon uit naastenliefde. Ze voelden zich beter en konden het leven beter aan. Sommigen ontsnapten hun zwerversbestaan en begonnen een goed leven op te bouwen. Maar al snel zag Usui dezelfde gezichten terugkeren. Zij vielen weer terug in oude gewoontes en bleven profiteren van de prettige behandelingen en ondersteuning van Usui. Toen kwam het idee in hem op dat mensen houvast nodig hebben. Hij bedacht de vijf principes en het systeem van “energie-uitwisseling”. Hiermee wordt bedoeld dat de ontvanger van de reiki-energie op enigerlei wijze deze energie kan terugbetalen. Niet perse met geld, maar dat men er toch iets voor terugdoet. En met de vijf principes kan de mens zich richten op een hoger doel. Het is niet zo dat het dogma’s zijn, want dogma’s passen niet in een filosofie, of levenswijze. Het zijn hooguit richtlijnen, die mensen een richting kunnen geven in hun leven.

Reiki geeft je extra kracht, en met die kracht kun je veel doen.

Maar het gaat er ook om dat reiki je helpt iets goeds te doen met je leven. Daar zijn de principes voor. Als de mens zich daar aan vasthoudt, zal hij makkelijker zijn kracht ten goede kunnen gebruiken. En daar wordt de wereld alleen maar beter van. Wie wil dat niet?